Mainasse

Bijzondere Uitvaartzorg

Begraven

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het kiezen van een graf en het afscheid bij begraven.
• Algemeen graf
• Particulier graf
• Grafkelder
• Kindergraf
• Urnengraf
• Bovengronds begraven
• Natuurbegraven

Algemeen (huur)graf
De goedkoopste manier is begraven in een algemeen graf. Dan worden meerdere (onbekende) personen bij elkaar begraven. Afhankelijk van de begraafplaats zijn dat 3 of 4 personen. Een algemeen graf is doorgaans 10 tot 15 jaar geldig. Daarna mag de begraafplaats het graf ruimen. Een algemeen graf kunt u niet zelf uitkiezen.

Particulier (koop)graf
Een particulier of familiegraf  is niet de goedkoopste manier van begraven, maar op deze manier kunnen nabestaanden nog jarenlang naar het graf gaan.
Een particulier of familiegraf kan worden afgekocht voor vele jaren (10 tot 50 jaar) en steeds worden verlengd. In dit graf kunnen 2 of 3 personen van een zelfde familie worden begraven. Een eigen graf is aan te raden als u de beschikking wilt hebben over een graf voor langere termijn en/of als het de bedoeling is te zijner tijd een nabestaande in hetzelfde graf te begraven. U kunt de plaats van het eigen graf zelf uitkiezen en zelfs al reserveren bij leven.

Grafkelder
Een grafkelder is een ondergronds vertrek aangelegd als grafruimte, veelal onder een tempel, kerk, grafmonument of zerk. 
Op veel begraafplaatsen zijn nog betonnen grafkelders te vinden. Er zijn ook enkele families die gebruik (willen) maken van zo’n grafkelder, die plaats biedt aan meerdere, soms tientallen, overledenen. De overledenen liggen dan niet in de grond. Dit is uiteraard een prijzige manier van begraven, maar kan nog steeds op vrijwel iedere begraafplaats.

Kindergraf
De meeste begraafplaatsen hebben een apart gedeelte voor kindergraven. Dit is meestal iets speelser ingericht en je herkent dit aan de vele knuffels en beeldjes.
Daar kunnen kinderen tot 12 jaar worden begraven. Voor deze leeftijden worden vaak ook andere tarieven gehanteerd. Bovendien worden op de meeste begraafplaatsen uit respect de kindergraven niet geruimd. Ook al is dit geen eigen graf.

Urnengraf
Het grootste deel van de mensen kiest tegenwoordig voor cremeren. Veelal omdat het (iets) goedkoper is en omdat ze de nabestaanden niet willen belasten met het onderhoud van het graf en de steen. Toch blijven sommige nabestaanden moeite houden met de as. Niet thuis willen houden en niet verstrooien, betekent meestal een plaatsje in de urnenmuur of men kiest voor een urnengraf.
Een urnengraf is een kleiner koop- of particulier graf en kan ook worden afgekocht voor meerdere jaren. Een urnengraf of nis in de muur biedt meestal plaats aan de as van 2 overledenen en is iets goedkoper dan een gewoon graf. Overigens wordt hier meestal wel een gedenkplaat voor gemaakt.

Galerijgraf, bovengronds begraven

Bovengronds begraven
Op steeds meer begraafplaatsen is het mogelijk om bovengronds te begraven. Begraven vindt dan plaats in een galerijgraf. De overledenen (onbekende personen) liggen dan onder en naast elkaar in een betonnen schacht.
Voor veel mensen geeft bovengronds begraven nog het gevoel van “dichtbij zijn”.
De kosten van bovengronds begraven zijn enorm verschillend. Zo kost een galerijgraf in Rotterdam ca. € 7.000,00 en in Zuid-Limburg maar € 2.150,00.

Natuurbegraven
Steeds vaker wordt er gevraagd naar duurzame uitvaarten. Begraven op een natuurbegraafplaats is daarom ook bij ons een optie en hoeft niet persé duurder te zijn dan een traditionele begrafenis. Deze begraafplaatsen zijn aangelegd midden in de natuur en hebben geen vaste paden of gedenkstenen. Wel worden er andere eisen gesteld aan de kist, mand, opbaarplank of wade en de kleding en schoeisel van overledene. Alles moet biologisch afbreekbaar zijn. Ook mogen er geen bloemen of planten bij het graf worden gezet.
Een plekje op een natuurbegraafplaats mag zelf worden uitgezocht. In de meeste regio’s wordt het graf ook uitgegeven voor onbepaalde tijd (eeuwige grafrust). 
Door te begraven op een natuurbegraafplaats in een biologisch afbreekbare kist en door het graf niet te onderhouden krijgt de natuur alle ruimte om tot volle bloei en groei te komen. Wat blijft is een bijzondere plek waar uw nabestaanden in alle rust kunnen gedenken. Zonder zorgen over onderhoud of het verlopen van een grafrecht, want alles is goed en duidelijk geregeld.
Er zijn natuurbegraafplaatsen met eeuwige grafrust in Utrecht, Friesland, Drenthe, Groningen, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Limburg en Zuid-Holland
In Zuid Holland is in Heinenoord de enige echte natuurbegraafplaats met eenmailige kosten en eeuige grafrust. Daarnaast is er een natuurgedeelte gemaakt in Gouda op begraafplaats IJsselhof en in Rotterdam op begraafplaats Hofwijk. Daar zijn de tarieven helaas nog iets duurder en dient het onderhoud te worden doorbetaald voor de graven als u deze wilt houden.

Op de meeste natuurbegraafplaatsen is er ook een (buiten)locatie waar een afscheidsdienst gehouden kan worden.
U betaalt eenmalig de aankoopkosten voor een grafrecht. U ontvangt een grafakte waarin de precieze locatie van uw graf is vastgelegd. In het tarief zit het algemene beheer en onderhoud van de natuurbegraafplaats inbegrepen.
Naast de aankoopkosten betaalt u net als bij andere graven de begraafkosten voor de wettelijk verplichte grafadministratie, het openen en sluiten van het graf en de assistentie van een medewerker tijdens de begrafenis.
Er zijn in Nederland al veel natuurbegraafplaatsen, maar nog niet in iedere regio dichtbij.
Het is dus meestal een bewuste keuze om verder van huis te worden begraven.

Op https://begravenindenatuur.com/overzicht-natuurbegraafplaatsen/ vindt u een aantal begraafplaatsen bij elkaar, maar er komen steeds meer van deze begraafplaatsen in de natuur. Ook in de randstad.


Zomerlanden
Zomerlanden
algemeen graf
algemeen graf
Colombarium Kranenburg
Colombarium Kranenburg
particulier grafsteen
particulier grafsteen
galerijgraf
galerijgraf
natuurbegraafplaats1
natuurbegraafplaats1
kinder grafsteen
kinder grafsteen
grafkeldersysteem
grafkeldersysteem
Grafkelder in Zwolle
Grafkelder in Zwolle
urnengraf
urnengraf

E-mailen
Bellen